Hvad betyder et navn

2022-08-18

Firmanavne er en vanskelig disciplin. På den ene side skal de, ideelt set, være korte, skarpe, fængende og nemme. På den anden side skal de, lige så ideelt set, forklare nøjagtigt hvad firmaet beskæftiger sig med. De krav kan være diametrale modsætninger, særligt når et firma har begivet sig ud i en forretningsmodel, som måske ser simpel ud på overfladen, men hvor der måske er mange bevægelige dele i maskinrummet.

Der er selvfølgeligt masser af eksempler på firmanavne, som fuldstændigt rammer plet på begge parametre. Facebooks navneskifte til Meta kunne være et nyligt eksempel, der sågar udpeger firmaets bærende fremtidige satsning. Der findes også masser af eksempler på "vanskelige" navne, som ikke desto mindre har været særdeles succesrige; dette er ofte i kobling med den finurlighed, at "insidere" ved, hvordan navnet skal udtales korrekt, og tydeligt kan markere afstand til "outsidere", der udtaler navnet håbløst forkert. Men disse fakta har en tendens til at dække over et andet faktum, nemlig, at langt størstedelen af firmanavne hverken er korte / skarpe / fængende / nemme eller på simpel vis forklarer hvad firmaet beskæftiger sig med. 

I processen med at komme frem til vores navn, Renable, var vi klar over begge de ideelle krav, men at være klar over noget gør ikke nødvendigvis opgaven nemmere.


Så vi satte os ned sammen med et par gode venner for at finde et navn. En er en hærdet venture-kapitalist med baggrund i ingeniørvirksomhed, IT, vedvarende energi, marketing og funding. Den anden er en designer og branding-ekspert med et stort ry. Vi tog udgangspunkt i at fortælle hinanden nøjagtigt hvad det er, Renable ønsker at gøre, og hvorfor. Det omfatter sådanne koncepter som cirkulær økonomi, muliggøre den grønne omstilling, vedvarende energi, digitalisering, transparens og grønne materialer. Og meget hurtigt dukkede navnet Renable op, takket være vores stærkt talentfulde designer-ven. Andre idéer dukkede op, men vi blev ved med at vende tilbage til Renable, så det var det, det blev til.

Vi kan lide navnet Renable, fordi det giver os en mængde positive konnotationer med "re"-et-eller-andet og et-eller-andet-"able", og tilmed har den yderligere fordel, at den binder disse positive konnotationer sammen til noget, der lyder dynamisk og fremadskuende, mens det forklarer og understreger den cirkulære, grønne natur af det, vi har givet os i kast med.

Bare nogle få eksempler på alle ordene med "re" og "able" i:

Og selvom vi selv elsker navnet, fordi vi har været med til dets fødsel, og fordi det har alle disse gode konnotationer for os: før vi bliver lidt for tilbagelænede og selvrosende, så ved vi altså godt, at det først vil vise sin værdi i praksis. Om det er et godt navn vil både afhænge af, om vi faktisk kan gøre det, vi har sat os for, og af, om det bliver positivt modtaget og nemt forstået af alle jer derude. Vi ville blive meget glade for at modtage en hvilken som helst feedback, du måtte have i den anledning.